Év végéig benyújtják a számlát az oroszoknak

A lengyel PKN Orlen szakértői még mindig számolgatják, hogy cégük mekkora kártérítésre tartson igényt a Barátság kőolajvezetéken érkezett szennyezett olaj okozta kárért.
Barabás Júlia, 2019. szeptember 26. csütörtök, 20:55
Fotó: Getty Images

A PKN Orlen, Lengyelország legnagyobb olaj- és gázvállalata az év végéig átadja orosz beszállítójának azt a kártérítési igényt, amelyre a Barátság kőolajvezetéken tavasszal érkezett szennyezett olaj okozta károkért tart igény - írta a Rzeczpospolita. A Barátságon, naponta egymillió hordó olaj áramlik Oroszországból Fehéroroszországon át Lengyelországba és más régiós országokba.

A kőolaj-kitermelésben használatos vegyszerekkel szennyezett nyersanyag áprilisban okozott kárt fehérorosz és lengyel finomítókban, majd két hónapig leálltak a szállítások, mert ki kellett tisztítani a vezetéket. A szennyezésért felelős orosz csőhálózat-üzemeltető, a Transznyeft maximum hordónként 15 dollár kártérítést hajlandó fizetni, ám a lengyelek úgy gondolják, hogy ez nem lesz elég.

A Business Insider Polska írt arról, hogy bár Lengyelország legnagyobb olajszállítója még mindig Oroszország, a vásárlások folyamatosan csökkennek. Idén a teljes szükséglet 63 százalékát vásárolták a nagy szomszédtól, míg 2018-ban még 77 százalék, 2017-ben pedig csaknem 80 százalék volt ez az arány. Az oroszok helyét elsősorban Szaúd-Arábia veszi át. Onnan korábban a lengyel olajszükséglet 8 százalékát fedeztek, ám mára ez az arány 15 százalékra nőtt. Nigéria 7 százalékkal részesedik a vásárlásokból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.09.27 09:00

@terabit:
Valahol olvastam, hogy a különböző régiókból érkező olaj minősége (összetétele) annyira más lehet, hogy a finomítónak is alkalmazkodnia kell hozzá. Nem egyszerűen az a különbség, hogy az adott kőolaj hordójából milyen arányban tudnak előállítani gázolajat, vagy benzint, meg egyéb termékeket. Az árakban ez a különbség meg is jelenik. Az orosz kőolajnak például magas a kéntartalma, ami miatt némileg a technológiai igények is mások a feldolgozásnál.
Ennek azért van jelentősége a oroszok lengyelországi szállításánál, mert a lengyelek teljesen átállnak a közel-keleti olajra, akkor már nem is nagyon tudnak orosz olajat vásárolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.09.26 21:09

Ha az oroszok meg akarják őrizni a piacaikat, jobban teszik ha fizetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html