Pofont kaptak a szlovén bankok is

Gyengébb országkockázati csoportba sorolta át - az idén immár másodszor - a szlovén bankrendszert hétfőn a Standard & Poor's, egyebek mellett a szlovén bankok romló működési környezetére hivatkozva.
MTI, 2012. augusztus 6. hétfő, 11:07
Fotó: Napi.hu

A hitelminősítő - amely a múlt héten Szlovénia államadós-besorolásait is rontotta - hétfőn Londonban bejelentette, hogy nyilvántartásában az eddigi 6-os kockázati csoportból a 7-esbe kerül át a szlovén bankszektor országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati és támogatási besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

A szlovén bankrendszer a hétfői átsorolással ugyanabba az országkockázati csoportba került, amelyben Magyarország, Portugália, Izland, Írország és Bulgária is van a Standard & Poor's listáján.

HOZZÁSZÓLÁSOK