Pórázra foghatják a Tescót, az Auchant és társaikat

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy megregulázza az élelmiszer-kiskereskedelmet letaroló, piaci erőfölényükkel sokszor visszaélő áruházláncokat.
NAPI Online, 2007. november 5. hétfő, 09:37
Fotó:

Nyugat-Európa egyes területein már nincs verseny az élelmiszer-kiskereskedelemben, mert a szupermarketlácnok uralják a piacot - írja a Világgazdaság. Nagy-Britanniában sok telket vásárolnak a cégek pusztán azért, hogy egyes helyeken versenytársaik ne tudjanak áruházakat építeni. Az észak-európai országokban négy-öt vezető cég bonyolítja le az élelmiszer-kereskedelem 70 százalékát - jellemző, hogy Romániában és Bulgáriában még csak 10 százalék ez az arány. Nagy-Britanniában csak a Tesco a piac egyharmadát uralja, ami civil szervezetek szerint hamarosan 45 százalékra mehet fel.

A szupermarketláncokra egész Európában sok a panasz, elsősorban azért, mert kizsigerelik beszállítóikat: késnek a fizetéssel és leszorítják az árakat. Ezért több európai parlamenti képviselő, köztük magyarok is, vizsgálatot kezdeményeztek annak kiderítésére, nem lenne-e célszerű uniós szinten szabályozni a kiskereskedelmi hálózatok és üzleti partnereik viszonyát. Az észak-európai államok már tettek lépéseket a versenyben alul maradó kisebb szereplők megerősítésére: mentesítették szövetségeiket egy sor versenykorlátozás, például a közös árubeszerzés és marketing, illetve az áregyeztetés tilalma alól.

HOZZÁSZÓLÁSOK