Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érintett gyártmányokat 2017 előtt fejlesztették, az európai piacon értékesítették, az aktuális kínálatban nem szerepelnek. A szabálytalanságok gyanúját a gyártó jelentette a KBA-nál és az amerikai hatóságoknál. A belső vizsgálatokat még 2016-ban kezdték, az anyavállalat Volkswagen csoport (VW) névadó márkájánál kirobbant dízelbotrány nyomán - írta az MTI.

A gyanú szerint előfordulhat, hogy szabálytalanul, a gyártási engedélyben rögzített jellemzőktől eltérően működnek bizonyos Porsche-modellekben motorok, motorvezérlő szoftverek, illetve a kipufogógázt elvezető és tisztító berendezések.

A sportkocsikat és luxus városi terepjárókat gyártó társaság közölte, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal, célja a tények teljes körű feltárása.

A VW dízelbotrányával kapcsolatban egyszer már elmarasztalták a Porschét. A károsanyag-kibocsátási előírásoknak nem megfelelő gyártmányok forgalmazása miatt 535 millió euró (174 milliárd forint) bírság megfizetésére kötelezték 2019-ben. Az érintett gyártmányokat az ugyancsak a VW-hez tartozó Audi által fejlesztett V6, illetve V8 típusú dízelmotorral szerelték. Benzinüzemű motorokkal összefüggésben eddig nem tártak fel szabálytalanságot a Porschénél vagy a VW-csoport más tagjainál.

A botránya 2015 szeptemberében kezdődött, amikor az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) megvádolta a csoportot, hogy olyan szoftvert telepített több százezer dízelüzemű járműbe, amely érzékeli a mérés körülményeit. Az autó így a teszteken a valóságos nitrogén-oxid-kibocsátás töredékét produkálja, vagyis csal a vizsgán. A VW elismerte a csalást. Az ügy világszerte a VW mintegy 11 millió gépjárművét érinti, ezek közül 8,5 milliót az EU-ban adtak el.

A VW a legnagyobb európai gépjárműgyártó társaság. A névadó Volkswagen, a Porsche és az Audi mellett a csoporthoz tartozik a Bentley, a Bugatti, a Ducati, a Lamborghini, a Man, a Scania, a Seat, a Skoda és a Volkswagen haszonjárművek márka.