Porschéra vált a Volkswagen

Szakértők szerint a Porsche csak arra várt, hogy megszűnjön a Volkswagen-részvények eladásának korlátozása, s így többségbe kerülhessen a cégben.
Komócsin Sándor, 2007. október 24. szerda, 13:24
Fotó:

Sokatmondó fejlemény a Volkswagen-felvásárlását korlátozó uniós döntés után, hogy a Porsche, a VW 31 százalékos tulajdonosa üdvözölte a döntést. Tulajdonrészünk birtokában egyértelmű érdekünk, hogy teljes mértékben éljünk szavazati jogunkkal - nyilatkozta a Porsche vezérigazgatója, Wendelin Wiedeking. Ezzel persze nem árult el valami óriási titkot: régóta tudott, hogy a Porsche elnöke - a VW korábbi vezére - Ferdinan Piech össze akarja hozni a két vállalatot, úgy, ahogy voltak, amikor nagyapja, Ferdinand Porsche megalapította vállalkozását.

A Porsche márciusban emelte 27,3 százalékról 30,9-re VW-részesedését, felkészülve arra, hogy ha felszabadul a cég az eladását korlátozó szabályozás alól, megelőzze a kockázati befektetőket, illetve más autógyártókat a Volkswagen megszerzésében. Egyes szakértők szerint a társaság máris rendelkezik 20 százaléknyi részvényopcióval, aminek lehívásával akár 50 százalék fölé emelheti tulajdonát a VW-ben. Ezt a Porsche tagadja, de azt elismeri, hogy tett előkészületeket részesedése növelésére. Azért nem egyszerű 50 százalék fölé menni, mert a német törvények szerint ez esetben ajánlatot kell tenni az egész cégre, ami, ugye, pénzbe kerülhet.

Az igazság pillanata kevesebb mint 6 hónap alatt eljöhet, ennyi időre van szükség ugyanis ahhoz, hogy az uniós változtatás megjelenjen a német szabályozásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK