Az EU bizottság szóvivője szerdán közölte: az elvi megállapodást Margrethe Vestager versenyügyi biztos hagyta jóvá, hogy a feltételek megfeleljenek az unió szigorú versenyjogi szabályainak. Az ügyletet piaci kritériumok alapján bonyolítják le, így az nem minősül tiltott állami segítségnyújtásnak. A megállapodást az EU bizottságának is jóvá kell hagynia.

A portugál állam közvetlenül 2,7 milliárd eurót juttat a banknak. A CGD ezenkívül tőkévé konvertálhatja azt a 900 millió eurót, amelyet a bank a 2012-ben Portugáliának jóváhagyott 78 milliárd eurós nemzetközi mentőprogram keretében kapott. Ezt az összeget a bank máig nem fizette vissza. A CGD vállalta továbbá, hogy 1 milliárd euró tőkét szerez alárendelt kölcsöntőke formájában.

A CGD a múlt évet 171,5 millió euró veszteséggel zárta, és 2016 első felében már 205,2 millió euró veszteséget szenvedett el a nem teljesítő hitelek után képzett céltartalékok miatt.

A portugál illetékesek hosszú hónapokig tárgyaltak a bizottsággal, hogy olyan egyezséget dolgozzanak ki, amelynek egy eleme sem minősül tiltott állami támogatásnak és nem növeli a költségvetési deficitet. A portugál kormány kötelezettséget vállalt, hogy az idén 2,5 százalékra szorítja le a GDP-arányos államháztartási hiányt a tavalyi 4,5 százalékról.