Az új horvátországi kőolajlelőhelyek jelentősen hozzájárulnak az ország ellátásához, de nem válthatják ki az INA szíriai olajkitermelését - fejtette ki Zelimir Sikonja, az INA kutatási és termelési igazgatója.

Az igazgató a Mol résztulajdonában álló horvát olajvállalt legújabb lelőhelye, a horvátországi Vinkovci mellett fekvő Privlaka kutatási mezőn, a Deletovci-1 Zapad kutatófúrás bemutatásakor beszélt erről a Novi list horvát napilap szerdai számának beszámolója szerint.

A horvát olajvállalat kedden jelentette be, hogy kőolajat talált a kutatófúrás során, és a tesztek alapján a szakemberek napi 600 hordónyi kőolaj-kitermeléssel számolnak.

Ezt megelőzően júliusban, a Zágráb megyei Ivanic Grad mellett fekvő Zutica kutatási mezőn találtak kőolajat az INA szakemberei. A Hrastilnica-3 kutatófúrás két tárolórétegében a tesztek 2 ezer méter mélységből nagyjából napi 1.450 hordónyi kőolaj-kitermelést mutattak.

Figyelembe véve a 2011 januárban felfedezett Selec-1 kút korábbi teszteredményeit, a kutak napi kihozatala várhatóan jelentősen hozzájárul a térség termelésnövekedéséhez, mindez azonban csak csepp a tengerben a szíriai mezőkhöz képest - írták horvát lapok, idézve Davorn Sternt, az INA felügyelő bizottságának elnökét, aki szerint Szíria pótolhatatlan.

A horvátországi kőolaj-kitermelés 15, a földgázkitermelés 60 százalékban fedezi a hazai szükségleteket - ismertette a szakember. Az INA korábbi közlése alapján a cég napi átlagos szénhidrogén-kitermelése 74 ezer 366 hordóegyenérték volt 2011-ben, mielőtt a szíriai kitermelést leállították.

A lap felidézi, hogy az INA az idén február végén a nemzetközi szankciók hatására volt kénytelen felfüggeszteni a szíriai kitermelést és elhagyni az ottani hat mezőt.

Az INA bejelentése szerint néhány héten belül az Eszék környéki Antunovac közelében, év végéig pedig a szintén Kelet-Horvátországban található Benicancinál is megkezdődik a kutatás.

A cég, a Pannon-medence kutatási stratégiája bevezetését követően, a meglévő mezők környezetében elhelyezkedő, úgynevezett szatellit mezők keresésére fókuszál a Dráva és a Száva közötti területen.