A  gazdasági válság elsősorban a kis, regionális reptereket érintette súlyosan.  A  repülőterek európai szövetsége (ACI Europe) elemzése szerint a legérzékenyebb veszteséget az évente 5 milliónál kisebb forgalmat elérő repterek szenvedték el az elmúlt években. Ez történt a pozsonyi repülőtér esetében is, hiszen tavaly 11 százalékkal csökkent a személyforgalom - ugyanakkor a teheráru fuvarozásban csúcsot döntöttek 22 500 tonnával.

A tavalyi adatok szerint a 1,4 millió utasból  971 ezret tett ki a menetrendszerű járatokat, 442 ezret pedig a charterjáratokat igénybe vevők száma. A szlovák főváros repteréről hat hagyományos légitársaság üzemeltet járatokat 28 célállomásra. A célpontok közül továbbra is London a legnépszerűbb - ide majd 300 ezren indultak Pozsonyból.  Ezt Dublin, Milánó, Brüsszel és Birmingham követi a sorban.

A legnagyobb légitársaság továbbra is a Ryanair, amely egymaga 875 ezer utast fuvarozott, míg a második és harmadik helyen a Danube Wings és a Norwegian Air Shutlle áll  28 ezer, illetve 27 700 utassal. A charter piacon már nagyobb a választék, hiszen ott 17 cég 40 célállomásra közlekedtet járatokat Pozsonyból. A legjelentősebb szereplő a  magyar piacon is jelen lévő Travel Service, amely 291 ezer utast szállított - főleg török és egyiptomi üdülőhelyekre. A charter célpontok közül Antalya a legnépszerűbb, amelyet a bolgár Burgasz és az egyiptomi Hurgada követ.

A cargo forgalom felívelése 2008-ban kezdődött és  tavaly csúcsot állított be. A 22 500 tonnás érték 10 százalékkal múlja felül a 2011-es szintet. A pozsonyi reptér - amelyet a szlovák kormányok korábban eladásra is meghirdettek, sikertelenül - tavaly új terminál épületet avatott. A M.R.Stefanik reptér új épületével a cél, a forgalom fellendítése volt. A repülőtér vezetői elsősorban a fapados cégekben bíznak: idén áprilisban Michael O'Leary a Ryanair tulajdonosa kijelentette, hogy tovább bővítik pozsonyi jelenlétüket, ahonnan most 16 célállomásra közlekedtetnek járatokat. Az ír "repülő fenegyerek" szerint a pozsonyi légikikötő hamarosan elérheti az évi 2,5 millió utast.