Privatizációból csökkentene hiányt Oroszország

Oroszország azt tervezi, hogy tőzsdére viszi az ország legnagyobb olajtermelő cége, a Rosznyeft részvényeinek 15 százalékát, további 10 százaléknyi hányadát pedig részvénycsere révén értékesíti 2015-ig - közölte az orosz gazdasági minisztérium kedden.
MTI-Eco, 2010. november 23. kedd, 19:48
Fotó:

Az orosz kormány öt év alatt 50 milliárd dollár bevételt vár a legnagyobb állami tulajdonú vállalatok és bankok részleges privatizálásából, amit az államháztartási hiány csökkentésére fordít.

Oroszországban az idei GDP-arányos államháztartási hiány 4,6 százalék lehet Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter múlt heti kijelentése szerint.

Több mint egy évtized után tavaly először volt hiány az orosz államháztartásban.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök azt ígérte a közelmúltban, hogy 2015-re nullára szorítják le a hiányt.

A Rosznyeft harmadik negyedévi adózott eredménye több mint a duplájára nőtt az egy évvel korábbinak, elsősorban a magasabb olajár és a termelés bővítésének eredményeként.

A szeptember végén zárult negyedévben a Rosznyeft profitja 2,57 milliárd dollárra emelkedett az amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint, az egy évvel korábbi 1,17 milliárd dollárról.

A cég napi 2,332 millió hordó kőolajat bányászott a harmadik negyedévben. A Rosznyeft most azzal számol, hogy az idei termelése 5,5-6,0 százalékkal haladja majd meg a tavalyit a korábban várt 4,5 százalékos növekedés helyett.

HOZZÁSZÓLÁSOK