Privatizálják a világ vezető gyémánttermelőjét

A korábban tervezettnél is nagyobb pakettet készül eladni Moszkva az Alrosa, a világ vezető gyémánttermelőjének részvényeiből.
Barabás T. János, 2016. március 1. kedd, 20:18
Fotó: Reuters

A tervezett megaprivatizációs hullám keretében az orosz kormány a korábban már eldöntött 10,9 százaléknál is több részvényt kész értékesíteni 2017-2018-ban az Alrosa gyémánttermelő csoport papírjaiból - közölte Nyikolaj Podguzov gazdasági miniszterhelyettes. Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter már korábban megnevezte az Alrosát azok között a gazdasági vállalatóriások között, amelyek privatizálását az első között tervezik.

Az Alrosa tavaly 38,3 millió karát gyémántot termelt, tartalékát jelenleg 1,1 milliárd karátra becsülik az orosz szakértők.

Jakutföldön és az archangelszki régióban vannak bányái, amelyeket folyamatosan fejleszt. Tavaly a kutatásokkal 43,57 millió karáttal sikerült növelnie a tartalékát. Legnagyobb részvényese az Orosz Föderáció 44 százalékkal, a jakut köztársaság (25 százalék) és annak körzetei (8 százalék), 23 százalék pedig szabad tőzsdei forgalomban van. A cég részvényeinek árfolyama az új privatizációs hírre 2,2 százalékkal emelkedtek hétfőn a moszkvai tőzsdén.

HOZZÁSZÓLÁSOK