Putyin megígérte - és úgy is lett

Vlagyimir Putyin 2014-ben megígérte népének, hogy ha Európa nem akar orosz gázt vásárolni, akkor találnak más vevőt Kína személyében. Most jutottak el oda, hogy tejesítsék az ígéretet.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2019. december 2. hétfő, 14:35
Fotó: Getty Images

Videokonferencia keretében adta át Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai államfő a Szibéria ereje névre keresztelt gázvezetéket, amelyen át orosz gázt exportálhatnak Kínába - adta hírül a Moscow Times. A vezeték gigantikus: hossza 3000 kilométer, a Bajkál-tó körzetéből indulva, majd dél felé haladva éri el az orosz-kínai határt.

A Gazprom elkezdte pumpálni a susogó energiahordozót a vezetékbe, ám a tejes lehetséges exportot, az évi 38 milliárd köbméter gáz szállítását csak 2025-ben fogják elérni. A vezeték építéséről még 2014-ben állapodott meg a két ország, a szerződés értelmében 30 éven át pumpálják a kínai vevőkhöz az orosz gázt, amiért összesen 400 milliárd dollár üti az exportőr markát.

Putyin a világ legnagyobb beruházásnak minősítette a vezeték lefektetését, a Gazprom közleményéből pedig kiderült, hogy a Szibéria ereje hegyen-völgyön át kígyózik és olyan térségeket is érint, amelyeken előfordulnak mínusz 40 Celsius-fok alatti hőmérsékletek. A Szibéria erejének geopolitikai jelentősége is van, ugyanis eddig az orosz gáz szinte kizárólag Európába exportálták, míg ezzel a vezetékkel új, hatalmas vásárló jelent meg a színen.

Oroszország és Kína külkereskedelmi forgalmának értéke tavaly 87 milliárd dollár volt, amelyet Putyin szerint 100 milliárdra kellene emelni. A Szibéria ereje az egyik az oroszok három nagy gázipari stratégiai fejlesztésének. A török áramlat a Fekete-tenger fenekén köti össze közvetlenül Oroszországot és Törökországot és tovább folytatódhat Délkelet-Európán át, az északi áramlat 2. lehetővé teszi, hogy Németországba szállítsanak gáz a tranzit kihagyásával.

HOZZÁSZÓLÁSOK