Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Videokonferencia keretében adta át Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai államfő a Szibéria ereje névre keresztelt gázvezetéket, amelyen át orosz gázt exportálhatnak Kínába - adta hírül a Moscow Times. A vezeték gigantikus: hossza 3000 kilométer, a Bajkál-tó körzetéből indulva, majd dél felé haladva éri el az orosz-kínai határt.

A Gazprom elkezdte pumpálni a susogó energiahordozót a vezetékbe, ám a tejes lehetséges exportot, az évi 38 milliárd köbméter gáz szállítását csak 2025-ben fogják elérni. A vezeték építéséről még 2014-ben állapodott meg a két ország, a szerződés értelmében 30 éven át pumpálják a kínai vevőkhöz az orosz gázt, amiért összesen 400 milliárd dollár üti az exportőr markát.

Putyin a világ legnagyobb beruházásnak minősítette a vezeték lefektetését, a Gazprom közleményéből pedig kiderült, hogy a Szibéria ereje hegyen-völgyön át kígyózik és olyan térségeket is érint, amelyeken előfordulnak mínusz 40 Celsius-fok alatti hőmérsékletek. A Szibéria erejének geopolitikai jelentősége is van, ugyanis eddig az orosz gáz szinte kizárólag Európába exportálták, míg ezzel a vezetékkel új, hatalmas vásárló jelent meg a színen.

Oroszország és Kína külkereskedelmi forgalmának értéke tavaly 87 milliárd dollár volt, amelyet Putyin szerint 100 milliárdra kellene emelni. A Szibéria ereje az egyik az oroszok három nagy gázipari stratégiai fejlesztésének. A török áramlat a Fekete-tenger fenekén köti össze közvetlenül Oroszországot és Törökországot és tovább folytatódhat Délkelet-Európán át, az északi áramlat 2. lehetővé teszi, hogy Németországba szállítsanak gáz a tranzit kihagyásával.