Rábólintottak a megafúzióra

A belga-brazil Anheuser-Busch InBev (AB InBev), a világ legnagyobb söripari konszernje felvásárolja legnagyobb versenytársát, a második helyen álló SABMiller (SABM) céget, amely a Dreher Sörgyárak anyavállalata - jelentette be szerdán a két cég. Az új konszern a globális sörpiac közel 30 százalékát tartja majd kézben.
MTI, 2015. november 11. szerda, 11:26
Fotó: Reuters

A belgiumi központú AB InBev többször és egyre magasabb árajánlattal környékezte a kisebbik céget. Október 13-án hangzott el a most már végleges, részvényenként 44 font, összesen 68 milliárd font (104 milliárd dollár) vételi ajánlat. Egy nappal korábban az AB InBev részvényenként 43,50 fontot, egy héttel korábban 42,15 fontot, még korábban 38, később 40 fontot ajánlott.

A végső vételi ár csaknem 40 százalékkal magasabb annál a 29,34 fontnál, amin a SABMillert jegyezték szeptember 14-én, egy nappal azelőtt, hogy megjelentek a vállalatfelvásárlási szándékkal kapcsolatos első hírek.

Az ügylet létrejöttéhez szükség van még a részvényesek és a versenyhatóságok engedélyére is.

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka, miután a négy nagy, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

HOZZÁSZÓLÁSOK