Rácáfolt a várakozásokra az Erste

Az Erste Group Bank, Ausztria legnagyobb tőzsdén is kereskedett pénzintézete 19 százalékos profitcsökkenést jelentett a második negyedévben, ami azonban még így is jócskán meghaladja az elemzői várakozásokat.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 09:36
Fotó:

A pénzintézet 260 millió eurós profitot jelentett az adott időszakra az egy évvel korábbi 320 millió eurós nyereség után; a Bloomberg elemzői konszenzusa pedig 168,2 millió eurós eredményt valószínűsített. A bank eredményét az elsősorban kelet-európai rossz hitelekre képzett céltartalékok növekedése jelentősen befolyásolta.

A bankot riválisainál hátrányosabban érintette Kelet-Európa gazdasági teljesítményének visszaesése, a térség felé való kitettségére jellemző, hogy itt realizálja az üzemi eredményének több mint felét.

A hitelintézet 2,7 milliárd eurós tőkeemelésben részesült az állami és magántőkét is tartalmazó bankmentő csomagból, miután a tartalékképzés több mint kétszeresére, 521,9 millió euróra bővült.

"Bár a romló képet mutató gazdasági indikátorok magasabb kockázati költségeket is jeleznek, meg vagyunk róla győződve, hogy továbbra is nyereséges marad az üzelti modellünk" - idézte a Bloomberg Andreas Treichl vezérigazgatót.

A nettó kamatjövedelem 11 százalékkal 1,28 milliárd euróra bővült, míg a kereskedésből származó eredmények 199,3 millió euróra nőttek.

Az első féléves nyereség az Erste összes kelet-európai egységénél csökkent. Csehországban 15, Romániában pedig 45 százalékkal zuhant a profit, míg Ukrajnában megnégyszereződött a veszteség.

HOZZÁSZÓLÁSOK