"Radikális" ötlet az Ikeától - már nem csak árulnák a bútorokat

Az otthonunkból eddig csak magát a lakást bérelhettük mástól, ám ha az Ikea kitart legújabb ötlete mellett, akkor a jövőben a bútoroktól a szőnyegig minden mást is bérelhetünk majd - olvasható a G7.hu-n.
K. Kiss Gergely, 2018. január 25. csütörtök, 18:12
Fotó: Napi.hu

A vásárolóknak sokszor nincs szükségük arra, hogy sajátjuk legyen a termék, viszont egyre többet gondolnak a bútor kidobásával járó környezetvédelmi következményekre -mondta Jesper Brodin, az Ikea vezérigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon, amelyről a The Telegraph számolt be.

A svéd multi különböző "radikális" megoldásokat tesztel - idézi a portál. Brodin szerint az érdeklődés nagyon városfüggő - idézi a portál. Londonban például nagyon sok az ingázó ember, aki nem akar egy igazi második otthont, ezért itt a lakásbérléssel együtt a bútorbérlés is népszerű lehet, ám minden piacon másra van igény.

A cél, hogy a termékeknek minél hosszabb életciklusuk legyen, és miután annak végére is érnek, lehessen belőlük valami más hasznos tárgyat készíteni.

Brodin szerint ezek az üzleti modellek meggyőzhetik az embereket arról, hogy nem kell, hogy minden az "enyém" legyen, hanem inkább legyen minden a "miénk" és aztán amit lehet, hasznosítsuk újra.

(Fotó: Csernátony Csaba)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kubikos11, 2018.01.25 23:01

Komolyabban: ez a jó irány. Ha az áruk teljes életciklusának gondozására kötelezzük a termelőt, érdekelt lesz a kevesebb nem újrafelhasználható anyag (a. k. a. szemétre való termék) felhasználásában. Ezzel a kínai és egyéb távoli exportáló országok dömpingjét is csökkenthetjük. Igazából olyan törvény felé kellene haladnunk, miszerint pl. a mosógépgyártó nem a mosógépet adja el nekem 2 év garanciával, hanem a mosási szolgáltatást, elhelyezi nálam az ő gépét, s én 10 évre szerződöm vele erről. Máris a tartósabbak lennének a jelenleg tervezett elavulással "optimalizált" termékek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html