Rákapcsol a szlovák autóipar

Szlovákia autógyártása idén rálép a gázpedálra, a három autógyár (Volkswagen, PSA Peugeot-Citroën, Kia Motors) idei együttes kibocsátása biztosan meghaladja a 600 ezret - nyilatkozta a Pravdában megjelent interjúban Jozef Uhrík, a szlovák autóipari szövetség (ZAP) elnöke.
Sidó Zoltán, 2011. február 15. kedd, 08:52
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A több mint 600 ezres teljesítmény egyben új rekordot jelent, hiszen az eddigi csúcsot 2008-ban állították fel 576 ezer autóval.

"A válság miatt 2009-ben 463 ezerre zuhant a teljesítmény, ám tavaly a vártnál gyorsabban talált magára az ágazat, és a korábbi, 520 ezerről szóló becslés helyett végül 2010-ben 557 ezer gépkocsit gyártottak Szlovákiában" - mondta Uhrík.

Hozzátette: "Az ágazat újbóli lendületének sajátossága, hogy a krízis idején meghozott racionalizálási, korszerűsítési döntések következményeként az autóipar egyelőre nem szív fel több munkaerőt. Vagyis továbbra is mintegy 68 ezer főnek ad munkát a járműgyártás."

Jozef Uhrík kiemelte, hogy az idei év legfontosabb eseménye a pozsonyi Volkswagenben ősztől beinduló New Small Family járműcsalád gyártása, a teljes fordulatszámot 2012-ben érik el.

A Volkswagen az elkövetkező öt évben mintegy egymilliárd euró értékű beruházást tervez Szlovákiában. "Öt év leforgása alatt új gyártósorokat állítunk fel a pozsonyi autógyárban és a turócszentmártoni alkatrészgyártó üzemünkben" - nyilatkozta Andreas Tostmann, a Volkswagen Slovakia elnöke a SITA szlovák hírügynökségnek, hozzátéve: a nagyobb tőkebeáramlás döntően a New Small Family új autócsalád tervezett gyártásához kötődik.

Ha ez a terv valóra válik, akkor a német világcég az elmúlt öt évhez viszonyítva megkétszerezi itteni beruházásai volumenét. A Szlovákiában 20 éve tevékenykedő Volkswagen eddig több mint 1,7 milliárd eurót fektetett be az országban, a pozsonyi telephelyének gyártósorait pedig mintegy 2,5 millió gépkocsi hagyta el.

HOZZÁSZÓLÁSOK