Ráncfelvarrást kapnak a NATO repülőgépei

A NATO egymilliárd dolláros (több mint 300 milliárd forintos) szerződést írt alá a Boeing amerikai repülőgépgyártóval az AWACS típusú felderítő repülőgépekből álló flottájának korszerűsítésére - közölte az MTI szerint Jens Stoltenberg, a katonai szervezet főtitkára Brüsszelben.
Domokos Erika, 2019. november 27. szerda, 21:23
Fotó: MTI/AP

A fejlesztés révén a gépek legalább 2035-ig támogatni tudják majd a katonai szövetség misszióinak munkáját - tette hozzá Jens Stoltenberg.

A korszerűsítés elsősorban a repülőgépek kommunikációs és egyéb digitális képességeinek, nagy teljesítményű számítógépes processzorainak, szervereinek és más berendezéseinek cseréjét vagy fejlesztését biztosítja.

A technológia fejlődésével nagyobb kapacitásra van szükség az adatok továbbításához. A korszerűsítés lehetővé teszi, hogy valamennyi AWACS-gép digitális adatkapcsolaton keresztül cserélhessen információkat földi, tengeri és légi eszközökkel, biztosítja, hogy az eszközök folytathassák "létfontosságú küldetéseiket" - közölte a NATO-főtitkár.

A korszerűsítést 16 NATO-szövetséges tagállam finanszírozza, köztük az Egyesült Államok, Németország, Törökország, Olaszország és Spanyolország. A NATO alkalmazkodva a kihívásokhoz már tervezi az AWACS repülőgépekből álló flottájának cseréjét 2035-öt követően.

Folytatjuk a szövetség modernizációját és alkalmazkodását most és a jövőben is - tette hozzá Stoltenberg.

HOZZÁSZÓLÁSOK