Rekord született a levegőben februárban

Rekord kihasználtsággal üzemeltek az utasszállító repülőgépek februárban, de a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elemzése szerint a növekvő kerozinárak visszafoghatják az utasforgalom bővülését.
Szepesi Anita, 2018. április 6. péntek, 10:36
Fotó: Shutterstock

A montreali székhelyű, több mint 250 légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet MTI-hez eljuttatott elemzése szerint az év második hónapjában a járatok kihasználtsága az egy évvel korábbihoz képest 0,9 százalékkal 80,4 százalékra javult, és ez új rekordot jelent a februári hónapban. Ennek hátterében az áll, hogy a javuló globális kereskedelem erősíti az utasforgalmat, amelyre a légitársaságok visszafogott kapacitásbővítéssel reagálnak, így a töltöttségi mutató emelkedik.

A szervezet elemzésében rámutatott, hogy a folyamatosan dráguló kerozin visszavetheti a bővülés ütemét.

Az IATA közzé tette a februári légiáru-forgalom statisztikáját is, e szerint az év második hónapjában az előző évihez képest 6,8 százalékkal nőtt az áruforgalom. Megjegyeztek, hogy a kilátások az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborúja miatt bizonytalanok, és ezt a magas bizalmi indexek és a javuló világkereskedelem sem tudja ellentételezni.

Képünk forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK