Rekord született a német iparban

Rekordszintre emelkedett tavaly a német gépipari export, az Egyesült Államok, mint célállomás, lekörözte Kínát, miközben az elmúlt hónapok lanyha kereslete jól jelzi a globális gazdaságnövekedés lassulását.
MTI, 2016. február 22. hétfő, 16:38
Fotó: Napi.hu

A VDMA német gépipari szövetség hétfőn azt közölte, hogy az ágazat cégei 155 milliárd euró értékben adtak el termékeket külföldön tavaly, ami 2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit. Az ágazati szervezet ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavalyi utolsó negyedévben a német gépipari kivitel 0,3 százalékkal csökkent, ami azt jelzi, hogy a feltörekvő országok gazdaságnövekedésének a lassulását Európa vezető exportálója is megérzi.

A Kínába irányuló tavalyi német export 5,9 százalékkal 16 milliárd euróra esett, miközben egy évvel korábban még az ázsiai ország számított a legfontosabb piacnak. Az Egyesült Államokba irányuló német gépipari kivitel eközben 11,2 százalékkal 16,8 milliárd euróra emelkedett. Tavaly a német gépipari termékek eladása Oroszországba 26,8 százalékkal zsugorodott. Oroszország ezzel a tizedik helyre csúszott vissza a 2013. évi negyedik helyről.

HOZZÁSZÓLÁSOK