Rekorddal zárta az évet Makaó

Soha nem látott bevétellel zárták az elmúlt év utolsó hónapját a makaói kaszinók: a forgalom 19,6 százalékkal, 3,54 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, főként annak köszönhetően, hogy az ünnepek alatt többen keresték fel a világ legnagyobb szerencsejáték-központját, mint korábban.
Komócsin Sándor, 2013. január 3. csütörtök, 06:02
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A szakértők 16−18 százalékos bővülést vártak decemberre. Az év egésze szerényebb növekedést hozott, mint 2011, a bevétel 13,5 százalékkal, 38 milliárd dollárra nőtt 2012-ben, szemben az egy évvel korábbi 42,2 százalékos bővüléssel. A Kína déli tengerpartján található, szűken 30 négyzetkilométert − két budapesti kerület területét − elfoglaló, 570 ezres népességű Makaó Hongkonghoz hasonlóan különleges irányítás alatt áll. Bevételei szorosan kapcsolódnak a kínai gazdaság növekedéséhez, ezért főként ez utóbbi lassulása okozta az éves forgalom szerényebb bővülését.

Emellett a pénzmosás ellenőrzésének szigorítása és a korrupció elleni harc keményedése fékezte a kaszinókba áramló pénz növekedését. A folytatás sem ígérkezik könnyebbnek: 2013-tól lép életbe a dohányzást korlátozó jogszabály és a pekingi kormány megnehezíti a VIP típusú utak szervezését a szerencsejátékok fővárosába. Lassítja a forgalom bővülését, hogy két éve nem épült új kaszinó Makaón, miközben a meglévő létesítmények kapacitásuk maximális kihasználásával működnek. Összességében elemzők arra számítanak, hogy a bevételek a kínai GDP növekedésével azonos tempóban, 5−10 százalékkal bővülhetnek 2013-ban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK