Világszerte nőtt az úgynevezett bóvli (junk) vagy bukott vállalat minősítésű piaci szereplők száma a Standard & Poor's (S&P) hétfői közleménye szerint - írja a CNBC.

Júniusban 15 vállalat került ebbe a státuszba globálisan, ami a harmadik legnagyobb értéket jelenti 1987 óta, 2009-ben eddig 60 céget minősítettek bóvlinak, ezek összességében mintegy 209 milliárd dolláros hitelállománnyal rendelkeznek.

A jelentés szerint további 75 társaság – mintegy 255 milliárd dolláros hitelállománnyal – áll közel a negatív minősítés megszerzéséhez. A legnagyobb ilyen minősítést kapott cég a CIT Group nevű hitelintézet volt, 38,2 milliárd dolláros hitelállománnyal, az S&P tegnap szállította le minősítését BB-mínuszra.

Minden más szektornál több, tizenkilenc bank és egyéb pénzügyi szolgáltató került idén a bóvli kategóriába, ráadásul további 17 társaság már befordult a negatív minősítés előszobájába. Júniusban ilyen értékelést kapott a hitelminősítőtől többek között az Ambac Financial Group, a Renault, az Ethan Allen Interiors, a Synovus Financial Corp és Huntington Bancshares.