Rekordközelben a bóvli cégek száma

A Standard & Poor's jelentése szerint júniusban 15, az év kezdete óta 60 céget minősített le bóvli kategóriájúvá, további 75 vállalat pedig közel áll ehhez.
NAPI, 2009. július 14. kedd, 08:24
Fotó:

Világszerte nőtt az úgynevezett bóvli (junk) vagy bukott vállalat minősítésű piaci szereplők száma a Standard & Poor's (S&P) hétfői közleménye szerint - írja a CNBC.

Júniusban 15 vállalat került ebbe a státuszba globálisan, ami a harmadik legnagyobb értéket jelenti 1987 óta, 2009-ben eddig 60 céget minősítettek bóvlinak, ezek összességében mintegy 209 milliárd dolláros hitelállománnyal rendelkeznek.

A jelentés szerint további 75 társaság - mintegy 255 milliárd dolláros hitelállománnyal - áll közel a negatív minősítés megszerzéséhez. A legnagyobb ilyen minősítést kapott cég a CIT Group nevű hitelintézet volt, 38,2 milliárd dolláros hitelállománnyal, az S&P tegnap szállította le minősítését BB-mínuszra.

Minden más szektornál több, tizenkilenc bank és egyéb pénzügyi szolgáltató került idén a bóvli kategóriába, ráadásul további 17 társaság már befordult a negatív minősítés előszobájába. Júniusban ilyen értékelést kapott a hitelminősítőtől többek között az Ambac Financial Group, a Renault, az Ethan Allen Interiors, a Synovus Financial Corp és Huntington Bancshares.

HOZZÁSZÓLÁSOK