Novemberben 60,1 pontra, 2000 áprilisa óta a legmagasabb értékre emelkedett az euróövezet feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (bmi). Az októberi 58,5 pont után a piacok 60,0 pontot vártak novemberre - idézi az MTI.

A feldolgozóipari mutató rekordot döntött, vagy rekord közeli értéket ért el novemberben Németországban (62,5), Hollandiában (62,4), Ausztriában (61,9), Olaszországban (58,3) és Írországban (58,1).

A bmi 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az euróövezeti feldolgozóipari bmi novemberben már az 53. hónapja tartózkodik az 50 pontos határ felett.

A novemberi felmérés az euróövezet minden egyes tagországában a feldolgozóipari teljesítmény javulását mutatta ki, ami a legjobb euróövezeti teljesítményhez vezetett a technológiai ágazati (dot-com) fellendülés 17 évvel ezelőtti szintje óta - foglalta össze a tanulmány megállapításait Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. Megjegyezte: a felmérés húsz éves történetében csak egyetlen alkalommal, 2000 áprilisában mutattak ki a mostaninál magasabb értéket.

Elmondta, hogy tekintettel a teljesítmény felfutására a beszállítói láncokban az elmúlt hónapok során soha nem látott mértékű fennakadások alakultak ki az euróövezetben. Miután a kereslet már sok esetben meghaladja a kínálatot, kínálati piac kialakulásának lehetünk tanúi az euróövezetben. A vállalatoknak már alkalma nyílik az áraik megemelésére is, az inflációs nyomás így már hat éve a legmagasabb szintet érte el.

Az idén az euróövezeti országok vezették a globális bmi-rangsort és ezen a novemberi adat csak tovább szépített. Az euróövezet egyre nagyobb részt hasít ki magából a globális kereskedelmi forgalomból, gyenge devizájának köszönhetően exportja folyamatosan emelkedik.

A foglalkoztatás növekedési üteme történelmi csúcsot ért el, a termelőeszköz-beruházások egyre gyorsabb ütemben növekednek, ami arra utal, hogy a feldolgozóipar teljesítményének a növekedése a következő évre is át fog húzódni - mondta Chris Williamson.