Rekordméretű beruházás jön a szomszédban

A rijekai finomító felújításának első fázisáról, a késleltetett kokszoló előkészítéséről, mérnöki és tervezői tevékenységéről (FEED) írt alá csütörtökön megállapodást az INA horvát olajipari vállalat és a spanyol Tecnicas Reunidas vállalat Rijekában - közölte az INA.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 16:40
Fotó: Napi.hu

Áldott Zoltánt, az INA igazgatóságának elnöke elmondta: a szerződés aláírása fontos lépés volt a fő projekt, a rijekai nehézfém feldolgozó üzem teljes megépítéséhez. A 3 milliárd kunás (valamivel több mint 120 milliárd forint) beruházás nemcsak az INA történelmének legnagyobb befektetése, hanem a valaha volt legnagyobb befektetés is Horvátországban.

"Célunk, hogy jelentősen javítsunk a rijekai finomító piaci helyzetén és versenyképességén regionális és európai szinten, így az első fázisban 200 millió kunát (8 milliárd forint) fektetünk be" - közölte Áldott Zoltán. Hozzátette: a teljes projekt megvalósításához számítanak a részvényesek támogatására is, hogy biztosítani tudják a horvát olajipari vállalat további fejlődését.

Az aláíráson részt vett Slaven Dobrovic horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter is.

A tárcavezető a közlemény szerint elmondta: ahhoz, hogy a rijekai finomító sikeresen tudjon működni a legmagasabb technológiai és ökológiai előírásokkal összhangban, további befektetésekre van szükség. Ezért ez a beruházás elkerülhetetlen volt a rijekai finomító versenyképességének növelése érdekében.

A projekt megmutatja, hogy a tervezett nehéztermék feldolgozó üzem és a kísérő üzemek hogyan illeszkednek bele a már meglévő finomítói rendszerbe. A késleltetett kokszoló mellett épül egy új kikötő, egy zárt koksz raktár, valamint trafóállomás és távvezeték is, emellett a meglévő létesítményeket fel kell újítani. Az INA eddig 40 millió kunát fektetett a projektbe és megszerezte az építési engedélyt az új üzemhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK