Rekordot döntenek a cseh autógyárak

Csehországban az idén több mint 1,3 millió személygépkocsit gyártanak, ami új rekord lesz - jelentette ki Bohdan Wojnar, a cseh autóipari szövetség (SAP) alelnöke.
MTI, 2016. október 19. szerda, 18:26
Fotó: Napi.hu

Tavaly a cseh autógyárak össztermelése már megközelítette az 1,3 milliót. Az eddigi eredmények alapján a kolíni TPCA autógyár 224 000 személygépkocsit állít elő, két százalékkal többet, mint tavaly. A nosovicei Hyundai termelése 350 ezer személygépkocsi lesz, ami 8000 darabbal több a tavalyinál. A Skoda Auto termelése pedig mintegy hét százalékkal lesz magasabb a tavalyinál. Az első kilenc hónapban a növekedés hat százalékos volt. Tavaly a Skoda 737 ezer személygépkocsit állított elő.

Bohdan Wojnar elmondta, hogy 2015-ben a cseh autóipar forgalma meghaladta az ezer milliárd koronát, s minden jel arra mutat, hogy az idei év új rekordot hoz. A cseh autógyárak jelenleg komoly szakemberhiányal küszködnek, és ezt külföldi vendégmunkásokkal szeretnék megoldani. A cseh gazdasági kamara szerint csak Ukrajnából mintegy 5000 vendégmunkást várnak a cseh válallatok, és szeretnék, ha az állam felgyorsítaná és egyszerűsítené a munkavállalói engedélyek és vízumok kiadását.

HOZZÁSZÓLÁSOK