Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Renault bejelentette, világszerte teljes állományának 8 százalékát, 15000 munkást bocsát el - közülük 4600-at Franciaországban, ez ellen szerveztek tüntetést a Párizs külvárosában lévő Choisy-le-Roiban - írja a Mérce.

Mintegy nyolcezren gyűltek össze a Renault 2100 főt foglalkoztató leányvállalata, a Maubeuge üzem előtt.

A terv szerint az eddig Maubeuge-ben lévő elektromos Kangoo haszongépjárművek gyártását hetven kilométerrel arrébb, Douaiba költöztetnék, ennek a dolgozók nem örülnek.

A múlt héten bemutatott francia kormányzati terv a Renault-nak nyújtott támogatásokért cserébe az elektromos autók gyártása felé terelné a francia autógyártást. A francia kormány összesen 8 milliárd eurós mentőövet dob a szakadék szélén lévő autóiparának, ebből öt milliárd eurós hitelt kapna a Renault, valamint egy 600 millió eurós befektetési alapot is létrehoznának a teljes francia autószektor megsegítésére.

Növelnék az új autók vásárlásához nyújtott támogatások összegét is, elektromos autók vásárlása esetén 6000-ről 7000 euróra.

Szükség is van a mentőövre, különösen a Renault esetén: tíz év után 2019 lett az első év, amit veszteséggel zártak, valamint a koronavírus-járvány hatására 76,7 százalékkal csökkent az új autók száma Európában az előző év áprilisához képest, így az ő eladásaik is.