Renault-Nissan-ügy: a francia kormány mentené a helyzetet

Nem látja szükségét bármilyen változtatásnak a Renault és a Nissan autógyárak között létrejött együttműködés szerkezetében Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter azt követően sem, hogy a Nissan felmentette hivatalából Carlos Ghosn cégelnököt - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. november 28. szerda, 11:35
Fotó: AFP

"Az autóipari szövetség élén a Renault vezérének kell állnia" - szögezte le Bruno Le Maire a francia LCI rádióállomásnak adott interjúban, hangsúlyozva, hogy semmilyen változtatást nem akar látni a két cég között kialakult erőviszonyokban.

Carlos Ghosnt, a Nissan-Renault-Mitsubishi együttműködés elnök-vezérigazgatóját a múlt héten tartóztatták le Japánban pénzügyi visszaélések vádjával. Carlos Ghosn meghallgatásán cáfolta az ellene felhozott vádakat.

A Nissan felügyelő bizottsága a múlt héten mentette fel hivatalából a cégvezért, a Mitsubishi pedig ennek a hétnek az elején. A Renault ezzel szemben a múlt héten helyettest nevezett ki a "feladatai ellátásában akadályoztatott" Carlos Ghosn helyére, mondván a Japánban felhozott vádak nem bizonyítottak.

Az együttműködés révén a Renault-Nissan a világ legnagyobb autóipari szereplője. A viszonyt nem Ghosn kirúgása mérgesítette el, hanem feszültséget okozott, hogy a Nissan jóval nyereségesebb, mint a Renault és sokkal több autót ad el, miközben a szövetségben a kereszttulajdonlások miatt a franciáké és az említett állami tulajdon alapján a párizsi kormányé a vezető szerep. Ennek alapján a jelenlegi helyzetből elvileg az lehet az egyik kiút, hogy francia zászló alatt egyesítik a két vállalatot.

A cégcsoport helyzetéről ebben a nagy cikkben foglalkozott részletesen a Napi.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.11.30 05:51

A Nissan jobban járna, ha kirúgnák a lúzer, zavaros franciákat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html