Négy gázmezőt kapott kormányrendelettel a Gazprom, a világ legnagyobb földgáz-termelője. A rendelet ugyan formailag tendert írt ki, azonban az északi orosz kontinentális talapzat szénhidrogén-kincsének kiaknázásához szükséges feltételeket úgy szabták meg, hogy azoknak csak a Gazprom és a Rosznyefty felel meg. Mint a RIA Novosztyi hírügynökség beszámolt róla, az összesen 1,8 ezer milliárd köbméternyi gázt tartalmazó lelőhelyek 2018-ig tartó kutatásának jogáért a Gazprom 9 milliárd rubelt (290 millió dollár) fizet a költségvetésnek. Ez a mennyiség több annál, mint amennyit a cég tavaly összesen kitermelt. A vállalat ezeken kívül még 16 gázmezőre nyújtotta be igényét.

Eddig még sem a Gazprom, sem a Rosznyefty nem kezdett hozzá a források feltárásához, amihez nem rendelkeznek a szükséges technológiával, gépekkel és berendezésekkel, ezért mindketten nyugati vállalatokat kívánnak bevonni a munkába. A befagyott tengeren a víz alatti kutatás - s majd a kitermelés - a különleges körülmények miatt igencsak költséges, és a környezetvédők, köztük a Greenpeace szerint ehhez jelenleg a világon sehol sincs biztonságos technológia.

A Gazprom vezérigazgatója, Alekszej Miller és Jorma Ollila, a Royal Dutch Shell elnöke már aláírt egy keretmegállapodást együttműködésükről az orosz sarkköri szénhidrogén (a Gazpromnak már van olajvállalata is) források kutatása és kitermelése terén. A Shell emellett emlékeztetőt írt alá a Gazprom Nyefttyel az oroszországi olajpala-mezők kutatásáról és kitermeléséről, amelyek elsősorban Nyugat-Szibériában találhatók, több mint 2 kilométeres mélységben és 1 millió négyzetkilométeres területen.