Rendkívüli segítség a jelzálog-biztosítóknak

A tavalyi év katasztrófa volt számukra.
NAPI Online, 2008. március 19. szerda, 17:38
Fotó:

Az állami felügyelet alatt álló Fannie Mae és Freddie Mac nevű, a két legnagyobb amerikai jelzáloghitel-kötvényekkel kereskedő és biztosító társaságoknak alacsonyabb, 30 százalékos helyett 20 százalékos tőkefedezetet írt elő az illetékes amerikai szövetségi hatóság szerdán. Ez összesen mintegy 200 milliárd dollár pótlólagos likviditást biztosít általuk a jövőben a még tavaly válságba került jelzáloghitelezés amerikai piacának.

A lépés célja az, hogy lökést adjanak a lakáspiac újbóli beindulásához. Az amerikai lakáspiac pangása és az egyre szaporodó fizetésképtelen jelzálogosok ugyanis felsrófolják a lakáshitelek költségeit. A jelzáloghiteleket vásárló és ezeket biztosító Fannie Mae és Freddie Mac profitja éppen ezért folyamatosan csökkent, az idei évre vonatkozó kilátásai pedig nem sok javulást ígérnek. A két vállalkozásnak a döntés révén azonban lehetősége lesz az idén összesen akár 2 ezer milliárd dollár értékben jelzáloghitel-papírokat vásárolni, jelentős lökést adva a piacnak.

A Freddie Mac és nagyobb szektortársa, a Fannie Mae - amely az Egyesült Államok 11 500 milliárd dolláros lakáshitel-piacának mintegy 45 százalékát biztosítja - működésük eddigi legnagyobb bukásáról számoltak be az év végét követően. A döntés után a cégek részvényei szerény mértékben emelkedésnek indultak.

HOZZÁSZÓLÁSOK