Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A légitársaságokat összefogó szervezet szerdán közölte, hogy a korábbi előrejelzésében szereplő 28 milliárd dollár összesített adózott nyereség helyett 25,9 milliárd dollárnyi eredményre számít az idei évre. Jövőre 29,3 milliárd dollárra emelkedhet a profit, mivel a várakozások szerint az amerikai elnökválasztás közeledtével kedvezőbbé válhat a gazdasági környezet, csillapodhatnak a vámháborúk.

Tavaly 27,3 milliárd dollár nyereséget termeltek a légitársaságok. Az IATA eredetileg arra számított, hogy idén 35,5 milliárd dollárra nő a profit, ám júniusban 28 milliárd dollárra vitte le várakozását, miután főleg a kerozin- és bérköltségek növekedése miatt jelentősen nőttek a cégek költségei, a bevételek viszont a nem, vagy alig emelkedő jegyárak miatt érdemben nem változtak.

A 2016-os rekordév óta a légiközlekedési vállalatok jövedelmezősége minden évben romlott.

A legrosszabb helyzetbe az áruszállítási szektor került: a szállított áruk mennyisége idén várhatóan 3,3 százalékkal csökken, ami a 2009-es pénzügyi világválság óta a legnagyobb mértékű visszaesés lenne. A bevételek pedig éves összevetésben 8 százalékkal csökkenhetnek.

Az IATA elemzői arra számítanak, hogy idén mindössze 0,9 százalékkal bővül a világkereskedelem. Ez az ütem jelentősen elmarad a júniusban előrejelzett 2,5 százaléktól, illetve a tavaly elért 4,1 százaléktól. Jövőre viszont 3,3 százalékkal nőhet a globális kereskedelem, mivel "az Egyesült Államokban a választási évvel összefüggő nyomások elősegítik a kereskedelmi feszültségek enyhülését".