BUX
39006

Repülőflottát lízingel az Amazon

Repülőgépeket lízingel az Amazon és elindítja a saját légi csomagszállító szolgáltatását, hogy kevésbé függjön a piac nagy szereplőitől, mint például a FedEx vagy a UPS, s csökkentse a költségeit. Húsz Boeing gépről írtak alá megállapodást.

portfolio.hu, 2016. március 10. csütörtök, 08:56

Saját légi csomagküldő hálózat kiépítésébe fog az Amazon - írja a Portfolio.hu. Az internetes kiskereskedelmi cég célja, hogy csökkentse függőségét a jelenlegi szolgáltatóktól, mint például a FedEx vagy a UPS, s ezzel költségeket takarítson meg, gyorsítsa a csomagküldést és kivédje a késéseket. Tavaly 11,5 milliárd dollárt költöttek arra, hogy a rendelt csomagokat eljuttassák a vásárlókhoz.

Az Amazon első körben 20 darab Boeing 767-es repülőgépet lízingel az Air Transport Services Group nevű lízingcégtől. A megállapodás részeként az Amazonnak lehetősége lesz arra is, hogy a következő öt évben felvásárolja a lízingcég részvényeinek 19,9 százalékát, részvényenként 9,73 dolláros árfolyamon.

Az első repülőgép április elsején kezdi el szállítani az Amazon csomagjait. Elemzők szerint már a cég régóta tervezte saját flotta kialakítását, de ez nem jelent túl nagy veszélyt a csomagküldő szolgáltatások piacának nagy szereplőire. Ennek ellenére a FedEx és a UPS árfolyama is esett kismértékben a hírre tegnap az amerikai tőzsdén. A UPS egy 240 gépből álló flottával szállítja a csomagokat szerte a világban, míg a FedEx 370 gépből álló repülőgépparkkal rendelkezik.

Az Amazon drónokkal is kísérletezik a házhozszállításban, de egyelőre még szabályozási kérdések miatt nem alkalmazzák az ilyen típusú kézbesítést.