Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem adja el pc-üzletágát a Hewlett-Packard Co., a világ legnagyobb pc-gyártója, és azt is fontolgatja, hogy megerősíti pozícióit a táblakomputerek piacán - adta hírül a Bloomberg. Meg Whitman, a nagyvállalat szeptemberben kinevezett vezérigazgatója ezzel homlok egyenest ellenkező pályára állítja a céget, mint amit elődje, Leo Apotheker tervezett. További változtatásként Whitman megosztja a vállalat operatív irányítását a HP elnökével, Ray Lane-nel.

Elmaradt a harakiri

A pc-gyártás ugyan kicsi profitot hoz, ám a HP bevételének harmada ennek a divíziónak köszönhető, aminek leválasztása brutális érvágás lett volna. Ennél is fontosabb azonban, hogy az asztali számítógépek és a szerverek gyártása nagyobb részt azonos alkatrészbázisra támaszkodik. A HP ezt kihasználva jelentős árengedményeket tud elérni a beszállítóknál, ami csökkenti szerverei gyártási költségeit is.

Ha a pc-kről lemondtak volna, akkor ezt az előnyt elvesztették volna, ráadásul az üzletágat megvásárló vállalat megszerezte volna a HP hardverekkel kapcsolatos szabadalmait is. A leválasztás emellett 1,5 milliárd dollár egyszeri és a szervezeti változtatások miatt további egymilliárd dollár elhúzódó többletkiadást okozott volna.

Amihez nem értesz, bízd másra

A Bloombergnek nyilatkozó egyik elemző szerint a hardvergyártásban a nagy méretből fakadó alkupozíció a gyártási költségek lefaragásának kulcsa. A beszállítóktól származó termékek ára ugyanis olyan hatással van a számítógépgyártásban, mint amilyen hatást az üzemanyagok árának alakulása gyakorol a légitársaságok helyzetére. Az a cég, amely azonos áron tud alkatrészeket szerezni szerverekhez, pc-khez és más eszközökhöz, jelentős piaci előnyhöz jut. Ez lehet az egyik oka, hogy - részben a Microsofttal együttműködve - újraélesztik a két hónapja még szintén leépítésre ítélt TouchPad táblakomputerek fejlesztését.

Whitman, aki egy befektetési cégnél kezdte pályafutását és megpróbálkozott a politikával is, beláthatta, hogy hozzáértése korlátozott. Ennek jegyében megosztja feladatait Lane-nel: övé a hardverbiznisz és a vállalati funkciók irányítása, míg társa felel a szoftverekért és a technológiai szolgáltatásokért.