BUX
39138

Reszkethetnek az amerikai bankok - hatalmas per készülődik

Több mint egy tucat bank ellen kezdődhet per az USA-ban - a vádak szerint félretájékoztatták ügyfeleiket a jelzálog hitelekről.

NAPI, 2011. szeptember 2. péntek, 10:10

Az Egyesült Államok Szövetségi Lakásfinanszírozási Ügynöksége - melynek feladata a jelzálog hitelezés felügyelete - több mint egy tucat bank ellen tervez jogi eljárást indítani. A vád, hogy a pénzintézetek az általuk "becsomagolt" és eladott jelzáloghitelekről tévesen tájékoztatták az adósokat - idézi a Reuters a The New York Timest.

A vádlottak között van a Bank of America, a JPMorgan Chase, a Goldman Sachs és a Deutche Bank is - írja a lap három, névtelen forrásra hivatkozva. Az értesülések szerint már pénteken beperelheti az ügynökség a bankokat, ha nem, akkor jövő hét kedden.

Az ügynökség már indított korábban pert hasonló ügyben, júliusban a UBS ellen kezdődött eljárás, bízva abban, hogy 900 millió dolláros kártérítést kapnak a megkárosított ügyfelek.

Az értesülést sem a szövetségi ügynökség, sem a Bank of America, a JP Morgan és a Goldman Sachs nem kommentálta. A Deutsche Bank szóvivője mindössze annyit mondott, hogy nem kommentálnak olyan jogi ügyet, mely még el sem kezdődött.

A tőzsdei árfolyamokat sem hagyja hidegen a hír: a csütörtöki amerikai kereskedésben a Bank of America papírok 3,2, a JP Morgan részvények 3,4, a Goldman 3,5, míg a Deutsche Bank 4,6 százalékot gyengültek. Pénteken folytatódhat a lejtmenet, Frankfurtban a Deutsche Bank papírok 2,4 százalékos mínusszal kezdték a kereskedést.