Készpénzfelvétel, méghozzá bankfiókban - ezt az üzenetet kapta egy K&H-s ügyfél vasárnap este, amikor feltöltötte a Revolut-kártyáját a bankkártyájával. Elképedve nézett az értesítésre, hiszen vasárnap este nincsenek nyitva a bankfiókok, készpénzt pedig nem vett fel, sőt a K&H is azt nyilatkozta korábban lapunknak, hogy náluk a revolutos feltöltések kártyás vásárlásnak számítanak.

A bank azt állítja, most sincs ez másként. Bár a Revolut az eddigi pénzintézeti vásárlásainak elfogadói kereskedői kód besorolását (MCC - Merchant Category Code) megváltoztatta készpénzfelvételi tranzakcióvá, a K&H továbbra is vásárlási tranzakcióként kezeli a Revolut és ahhoz hasonló bankkártyás feltöltéseket. Egy technikai sajátos rendszeradottság miatt azonban az ilyen jellegű tranzakciók után a mobilinfo azt az üzenetet küldi sms formájában az ügyfélnek, mintha valóban készpénzfelvétel történt volna. A bank azonban sem limit, sem elszámolás tekintetében nem kezeli ezeket a tranzakciókat továbbra sem készpénzfelvételként - nyugtatja az aggódó ügyfeleket a hitelintézet.

Miért változott a kód?

A Revolut éveken át használta a 6012-es kódot a feltöltéseknél, ez a a pénzügyi intézményeknél végzett vásárlások és szolgáltatások kódja. Újabban viszont a 4829-es MCC-kódot küldi a bankoknak, ami a készpénzfelvételé. A Revolut - más szolgáltatókhoz hasonlóan - nem döntheti el szabadon, milyen kódot használ. A pénzügyi szolgáltató ezt a döntést egy pontosan meghatározott szabályrendszer alapján hozza meg, csak azt a kódot választhatja, amely arra a tevékenységre vonatkozik, amelyet az adott kereskedő végez.

"A Mastercard szabályzata szerint, amely összhangban van a mindenkori törvényi előírásokkal, amennyiben a pénzügyi szolgáltató tudomására jut, hogy nem a megfelelő MCC-kódot használja egy tranzakció típusnál, azt a lehető legrövidebb határidőn belül meg kell változtatni arra a kódra, amely leírja a valós tevékenységet" - közölte a lapunkkal a kártyatársaság. A másik nagy kártyacégnél, a Visánál is hasonlóan változott a kód. Ez a változás pedig okozhat nem várt kellemetlenségeket - ezt a Revolut is tudja. A fintechcég ezért továbbra is tárgyal a különböző bankokkal és fizetési szolgáltakkal, hogy a korábbi rendszer szerint teljesüljenek az ilyen tranzakciók.

Azt viszont nem tudják megmondani, mikorra várható az ügyfelek számára is megnyugtató megoldás. Emellett az is felvet fogyasztóvédelmi aggályokat, hogy a Revolut semmilyen formában nem értesítette a változásról az ügyfeleit, és nem figyelmeztette őket, hogy ez a módosítás nem várt költségekkel járhat a számukra.

A legtöbb helyen vásárlás maradt

Az ügyfelek közül egyelőre csak kevesen szembesülnek kellemetlenségekkel. A bankok többséges nyugtat: bármilyen kódot is küld vissza a Revolut, náluk a kártyás feltöltés továbbra is vásárlásnak számít, és ingyenes maradt. A Raiffeisennél is elismerik ugyan, hogy az MCC-kód határozza meg a tranzakciók besorolását, de náluk a feltöltés vásárlás maradt. A Budapest Banknál alapvetően is nem az MCC-kód szabja meg, hogy minek minősül egy tranzakció, ennélfogva ott is vásárlás a revolutos feltöltés, akárcsak az MKB-nál. Vásárlás maradt a tranzakciók besorolása a CIB-nél, az OTP-nél és a Gránit Banknál is.

"Készpénzfelvételi díj nem terheli ezeket a tranzakciókat, noha a tranzakció természetéből fakadóan áru vagy szolgáltatás vásárlása nem történik" - magyarázták az OTP-nél, és hozzátették: a Revolut top-up tranzakciók kártyatársaságok által definiált MCC-kódja a közelmúltban éppen emiatt változott meg. A bank azt ígéri, ha az elszámolásban változás következik be, értesíti az ügyfeleit.

A Revolut bankkártyára való feltöltés Gránit Banknál vezetett számlákhoz tartozó bankkártyákkal vásárlási tranzakcióként van könyvelve. Miután a Gránit bankkártyákkal való vásárlás az összes lakossági bankszámlacsomag esetében díjmentes, így ezután a tranzakció után nem számít fel díjat a bank - közölte lapunkkal a pénzintézet.

Az Ersténél viszont változott a tranzakciók elszámolása. A bank egyik ügyfelétől érkezett olvasói levél szerint a hitelintézet készpénzfelvételként könyvelte el a tranzakciót, amit ráadásul hitelkártyával végzett el a kliens. A reklamációs után azonban a készpénzes tranzakciókat terhelő kamatot a bank jóváírta a panaszos ügyfél számláján. Figyelmeztette azonban, hogy a jövőben ettől nem tud eltekinteni.  "Tájékoztatjuk, hogy a hitelkártyával végrehajtott tranzakció vásárlás, tekintettel arra, hogy szolgáltatást vásárol. Kizárólag a kamatozás szempontjából tekinti bankunk készpénzfelvételnek a tranzakciót" - írták a kliensnek.

Nemzetközi a probléma

Az internetes fórumok szerint jó néhány országban tapasztaltak kellemetlenséget a revolutosok a kártyájuk feltöltése során. Magyarország mellett Spanyolországban, Svájcban és Bulgáriában is előfordult, hogy díjat vagy kamatot számoltak fel a korábban ingyenesnek számító vásárlási tranzakciókra. Bulgáriában ráadásul a magyarországi OTP ottani leányánál, a DSK-nál tapasztalt ilyet egy ügyfél. Magyarországon viszont az OTP vásárlási tranzakcióként könyveli el a revolutos feltöltéseket.

Abban sincs teljes egyezés, milyen kódot küld a Revolut a bankoknak. Miközben az Erstéhez és a K&H-hoz a jelek szerint készpénzfelvételi kódok futnak be, az UniCreditnél azt állítják, náluk jelenleg vásárlási tranzakciónak minősül, mert a tranzakciós üzenetek ennek megfelelő kóddal érkeznek a bankhoz. Ha ez megváltozik, akkor viszont módosulhatnak a díjak.

"Ha az egyenlegfeltöltés-tranzakció besorolása a kereskedő (a kártyaelfogadó) oldalán megváltozik, annak hatását minden feltöltésre használt bankkártya esetében tapasztalhatják az ügyfelek. Általánosságban az, hogy egy tranzakció a díjszámítás szempontjából milyen besorolást kap bankunknál, attól függ, hogy a kereskedő milyen kódolással küldte azt be hozzánk" - írják a magyarázatukban. Egyelőre azonban a Revolut az UniCreditnek vásárlásról szóló kódot küld.