BUX
38240

Rezeg a léc az amerikai bankoknál

Tovább fokozhatja a pénzintézetekkel szembeni bizonytalanságot, hogy az egyesült államokbeli bankszektor stressztesztjének alsó értékhatára alá esett az amerikai államkötvények hozama a múlt héten.

Józsa Bernát, 2011. augusztus 16. kedd, 09:53

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Federal Reserve tavaly novemberben kidolgozott stressztesztjében a bankoknak azt kellett igazolniuk − emlékeztetett a Financial Times −, hogy egy komolyabb gazdasági sokkot is átvészelnének, mielőtt emelnék osztalékkifizetéseiket, illetve részvény-visszavásárlási programokat hirdetnének.

A piaci folyamatok felülírták a Fed forgatókönyvét, amely az idei harmadik negyedévre 2,79 százalékos tízéves amerikai államkötvényhozammal számolt, 3,81 százalékos 2013. végi célértékkel. A múlt pénteken viszont 2,24 százalékra esett a hozam − ami az államadósság szempontjából üdvös, de a bankokéból kevésbé −, ennél mélyebben csak a pénzügyi válság közepén, 2008 decemberében járt, akkor a CBOE adatai szerint 2,13 százalékon érte el historikus mélypontját.

A Fed múlt heti döntése, miszerint 2013 végéig rekordalacsonyan tartja a kamatot, további nyomást jelenthet a bankok eredménytermelő, illetve tőketartalék-képző képességére. A Morgan Stanley a múlt héten vissza is vágta az amerikai bankokra vonatkozó nyereségvárakozásait, egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a rövid távú finanszírozási költségek és a hosszú távú hitelkihelyezések közti kamatmarzs beszűkülése jelentős mértékben ronthatja eredményüket.

A Fed-stresszteszt forgatókönyvének többi paramétere a gazdaság lassulása, illetve a tőkepiac csapkodása ellenére még nem következett be, az ugyanis a recesszió kiújulásával, jövőre 11,1 százalékon tetőző munkanélküliséggel, összeomló tőzsdei és ingatlanpiaci árfolyamokkal számolt. Júliusban az USA-ban 9,1 százalék volt a munkanélküliségi ráta − ez ugyan magasnak mondható, de elmarad a forgatókönyv harmadik negyedévre szóló 10,6 százalékos feltételezésétől. Hasonló a helyzet a részvénypiaci szcenárióval: a Dow Jones Total Stock Market index a feltételezett 8809 pontos értékkel szemben 12 259 ponton zárt múlt pénteken.

A múlt héten erős eladói nyomás alá kerülő Bank of America már felhívta a figyelmet, hogy a nemfizetők hiteleire képzett céltartalékai csak akkor elegendőek, ha az idén feltételezett 3 százalékos ingatlanár-csökkenést jövőre 1 százalékos bővülés követi. Ennek azonban keresztbe tehet a recesszió kiújulása; a Credit Suisse modellje alapján már 30 százalék az esélye annak, hogy a következő hat hónapban az USA visszacsúszik a recesszióba, míg két héttel ezelőtt még csak 5 százalékos volt.