Riasztást adtak ki! Rákkeltő anyag lehet a kekszben

A határértéknél magasabb akrilamid-tartalmú babakeksz jött többek között Magyarországra egy horvát üzemből. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát - adta hírül a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).
Napi.hu, 2016. december 16. péntek, 19:09
Fotó: Napi.hu

A RASFF rendszerben érkezett riasztás szerint megnövekedett akrilamid tartalom miatt Horvátországból származó, vanília ízesítésű állatfigurás baba kekszet vontak ki a forgalomból. A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy a 30.09.2017. minőségmegőrzési idejű, LOT 208 tételazonosítójú, Koestlin márkajelzésű terméket ne adják gyermekeiknek.

Az akrilamid határértéket meghaladó mennyisége feltehetően technológiai hiba következtében, a nem megfelelő hőkezelést (túlsütés) követően alakulhatott ki. A gyártó az Európai Unió négy tagállamába, köztük Magyarországra is szállított a kifogásolt tételből.

A keksz elsősorban kisgyermekek részére készült, fogyasztása 8 hónapos kortól ajánlott, ezért a NÉBIH kiemelten felhívja a figyelmet, hogy a már megvásárolt termékeken figyelmesen ellenőrizzék az azonosító adatokat mielőtt azt gyermekeknek adnák, és, ha rendelkeznek a fenti azonosítókkal ellátott termékből, a gyerekek ne fogyasszák el.

Mind élelmiszeripari feldolgozáskor, mind otthoni ételkészítéskor a nagy szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőmérsékleten történő hevítésekor (120 celsius felett) végbemenő reakciók során - amelyek az élelmiszer "barnulását" és számos íz összetevő kialakulását is eredményezik - akrilamid képződhet. Kis mennyiségben számos élelmiszerben, mint például kenyér, hasábburgonya, sült burgonya, burgonyaszirom, keksz, kávé előfordul. Az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kialakulásának kockázatát, ezért az élelmiszergyártók kiemelten törekszenek arra, hogy termékeik akrilamid szintjét a lehető legalacsonyabban tartsák.

HOZZÁSZÓLÁSOK