Robbantott az Apple: túl van a cég a félbillió dolláron

Az Apple piaci értéke, először a vállalat történetében, átlépte a félezer-milliárd dollárt.
NAPI, 2012. március 1. csütörtök, 10:08
Fotó: Napi.hu

Az Apple Inc. részvényeinek ára 1,3 százalékos emelkedéssel 542,44 dollárra emelkedtek tegnap reggel New Yorkban, amivel a vállalat piaci kapitalizációja 505,8 milliárd dollárra nőtt, először lépve át a cég életében a félezer-milliárdos értéket - jelentette a Washington Post. A világ vállalatainak rangsorában több mint 93 milliárd dollárral lemaradva az Exxon Mobil Corp. követi az Apple-t.

A vállalat papírjai idén eddig 34 százalékkal drágultak, miután a befektetők sokat válnak az új, a korábbinál erősebb, gyorsabb iPad táblakomputertől, amelyet várhatóan jövő szerdán mutatnak be, továbbá az iPhone okos telefon legújabb változatától, amelyet a harmadik negyedévben dobnak piacra. További felhajtóerőt jelent, hogy a közel 100 milliárd dollár készpénzen és befektetésen ülő vállalat a várakozások szerint 12 év óta először osztalékot fog fizetni tulajdonosainak.

A 500 volt 3 is

Mindössze hat olyan amerikai vállalat van, amely valaha elérte az 500 milliárdos piaci értéket - írja a BBC. Az Exxon 2007-ben ért ennyit, a Microsoft az internetbuborék felfúvódásának csúcsán, 2000 egy ideig 600 milliárdon is állt - most a felét sem éri ennek. A klubba tartozik még a Cisco Systems, az Intel és a General Electric.

Elemzők szerint az Apple 2012-ben 40 milliárd dollár profitot zsebelhet be, annyit, amennyit a legtöbb vállalat árbevételben sem tud produkálni. Ugyanakkor az almás cég sem volt mindig gigantikus, 1997-ben például, amikor a csőd szélén állt, mindössze 3,19 dollárt adtak a részvényeiért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

darthwader, 2012.03.01 10:34

Ez is egy nagy lufi. Hamarosan kipukkan...

wader
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html