Az Intel Corp., a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártója a korábban előre jelzettnél nagyobb második negyedéves árbevételt vár, az IBM Corp., a világ legnagyobb számítástechnikai szolgáltatója emelte éves profit-előrejelzését, miután mindkét vállalat igen sikeres negyedévet tudott le az év első három hónapjában - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Elemzők szerint ez biztos jele annak, hogy a vállalatok a válság lecsengésével ismét megnyitották pénztárcájukat az ágazat termékei előtt: bővítik adatközpontjaikat, hogy azok a legkülönbözőbb szolgáltatásokat nyújthassák az interneten keresztül. Az gépek összekapcsolásán alapuló, úgynevezett felhő számítástechnika piacának értéke például a 2009-es 58,6 milliárd dollárról 148,8 milliárdra ugorhat 2014-re - állítja a Gartner Inc. informatikai piackutató cég.

Az Intel nettó nyeresége 29 százalékkal, 3,16 milliárd dollárra ment fel az első negyedévben az egy évvel korábbiihoz képest, az árbevétel negyedével, 12,8 milliárd dollárra nőtt. A hírre 6,7 százalékkal ugrott meg a cég részvényei tőzsdei ára. A vállalat igen nagy hasznát látja annak, hogy a divatos új mobileszközök, az okos telefonok és a táblakomputerek kiszolgálásához, a mobilinternetezéshez a cég chipjeire épülő, bika erős szerverekre van szükségük a távközlési szolgáltatóknak.

Az IBM nettó profitja tíz százalékkal, 2,9 milliárd dollárra emelkedett, árbevétele 7,7 százalékkal, 24,6 milliárd dollárra bővült. A vállalat szoftver-, hardver- és szolgáltatási bevétele is nőtt. Hasonlóan az ágazat másik nagy dinoszauruszához, az IBM is sokat köszönhet a szerverei iránti erős érdeklődésnek. A cég tavaly dobta piaca Power7 rendszerét és egy új nagyszámítógépét (mainframe).

Hogy nem elszigetelt jelenségről van szó, azt bizonyítja két kisebb informatikai vállalat friss jelentése is. A VMware, a több operációs rendszert futtató számítógépekhez illő programok legnagyobb fejlesztője a vártnál jóval nagyobb profitról és egyharmadával növekvő árbevételről adott számot. A Juniper, az internetes hálózatokhoz szükséges berendezések  második legnagyobb gyártója a vártnak megfelelő eredményt produkált.