A világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója csütörtökön közölte, hogy 8,46 milliárd svájci frank nyeresége keletkezett a júniussal zárult hat hónapban, ami 5 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 8,90 milliárd franknál. A bevételek 4 százalékkal 29,28 milliárd frankra csökkentek.

Árfolyamhatástól megtisztítva a bevételek 1 százalékkal, a nyereség pedig 3 százalékkal emelkedett január-júniusban.

A gyógyszerek értékesítését visszavetette, hogy kevesebben keresték fel az orvosokat, és kevesebb beteget vettek fel kórházakba. Rosszul fogyott a sclerosis multiplex kezelésére használt Ocrevus, a vérzékenység kezelésére használt Hemlibra, a Lucentis szeminjekció és a leukémia elleni Rituxan is.

A molekuláris diagnosztikai üzletág bevételei viszont 61 százalékkal emelkedtek a Roche által fejlesztett koronavírustesztek iránti erős keresletnek köszönhetően.

A Roche klinikai kísérleteket folytat már meglévő, gyulladásos ízületi, daganatos és tüdőbetegségek kezelését szolgáló gyógyszerekkel annak kiderítésére, hogy alkalmasak lehetnek-e a Covid-19 betegség szövődményeként jelentkező tüdőgyulladás kezelésére. Emellett kísérletezik több új hatóanyaggal is a Covid-19 gyógyítására.

A baseli székhelyű Roche menedzsmentje arra számít, hogy változatlan árfolyammal számolva idén pár, legfeljebb öt százalék körüli mértékben emelkedhetnek a vállalat bevételei, csakúgy mint az egy részvényre jutó mageredmény, és képesek lesznek növelni az osztalékot. Az optimizmust azzal magyarázták, hogy júniusban megfordult, erős emelkedésre váltott a gyógyszerek értékesítési trendje.