Román vizeken fúr olajkutakat az orosz óriás

Még az idén két olajkút fúrásába kezd a Fekete-tenger romániai partjainál a Lukoil.
Barabás T. János, 2015. június 30. kedd, 12:17
Fotó: Reuters

A román Mediafax jelentése szerint az orosz Lukoil olajvállalat még az év vége előtt 200-300 millió dolláros beruházással két offshore olajkutat fúr a román vizeken.

Mint az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Vagit Alekperov, a vállalat tulajdonosa és elnöke közölte, összesen öt kút fúrását tervezik a Fekete-tenger romániai partszakaszán. Hogy mennyire bíznak a sikerben jól tükrözi, hogy míg 2013-ban 7 millió, 2014-ben 189 millió dollárt fordítottak a potenciális romániai lelőhelyek feltárására.

Pedig a Lukoil és a román hatóságok viszony nem mondható éppen szívélyesnek - tavaly októberen már másodszor állították le az ország számára létfontosságú Petrotel-Lukoil olajfinomítót adóelkerülés és pénzmosás vádjával, amelynek nagyságát 230 millió euróra becsülték. Az orosz cég, amelynek mintegy 300 benzinkútja van Romániában, 1998-ban vette meg az olajfinomítót. A bűncselekménnyel személyesen Andrej Bogdanovot, a Petrotel-Lukoil vezérigazgatóját vádolták meg, azonban a bírósági eljárás néhány nap múlva engedélyezte az üzem újraindítását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.30 13:00

Mint az egyik leggazdagabb orosz oligarcha, Vagit Alekperov, a vállalat tulajdonosa és elnöke közölte, összesen öt kút fúrását tervezik a Fekete-tenger romániai partszakaszán........románia elárulja európát !! hol vagytok nagyon európaiak í?????????? erdélyt vissza !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html