A bukaresti Új Magyar Szó (maszol.ru) beszámolója szerint meglepő kudarcnak bizonyult a kormány első autó programja: eddig mindössze 120-an vásároltak személygépkocsit a program támogatásával. Eközben Románia a használtautók paradicsoma, négy eladottból három már használt autó. A két nagy hazai autógyártó, a Dacia és a Ford is exportra küldi a termelés 90 százalékát.

Ez a kormányprogram holtan született. A 2015-re tervezett 16 ezer eladott autóból alig 120 darabot értékesítettek - nyilatkozta a Digi24 hírtelevíziónak Constantin Stroe. A Romániai Autógyártók Egyesületének (ACAROM) elnöke felhívta a figyelmet: a roncsautó programban évi húszezer új autót vásárolnak országszerte.

A programban 35 éves korig államilag garantált hitelt vehettek fel azok, akik első autójukat akarták megvásárolni. A szakértők az ötletet jónak tartják, kritizálják azonban néhány feltételét, mint például a hitel alig öt éves futamidejét. Sikeréhez legalább hét éves törlesztési idő és a bankinál lényegesen alacsonyabb hitelkamatra lenne szükség Nicolas Maure, a Dacia vezérigazgatója szerint.

Az autógyártók a használtautó-piachoz viszonyítva nagyon kevés új autót értékesítenek. Szeptemberben például 22 600 használt autó talált új gazdára, az év elejétől már 180 ezer. Eközben az újautó-eladások ennek alig egyharmadát teszik ki.