Romániára koncentrál az Unilever

Romániába helyezi át a Csehországban bezárt üzemének gyártósorait az Unilever - írja a capital.ro hírportál.
Túrós-Bense Levente, 2009. szeptember 18. péntek, 13:00
Fotó:

Ezzel a ploiesti margaringyártó üzem gyártási kapacitása 50 százalékkal emelkedik - nyilatkozta Florentin Scarlat a vállalat kommunikációs igazgatója. Az új gyártósorok elsősorban német piacot látják majd el margarinnal, a termelés, a vállalat képviselője szerint leghamarabb a jövő év elején indulhat be.

Az Unilever a hét elején jelentette be, hogy a jövő év végéig fokozatosan felszámolja a Prágától mintegy 30 kilométerre lévő Nelahozeves-i üzemét, gyártósorait pedig több európai városba helyezi át. A gyárbezárás miatt 635 munkavállaló veszíti el állását Csehországban.

Az élelmiszer- és illatszergyártó 1995 óta van jelen a Romániában, amikor felvásárolta ploiesti DeRo mosóporgyárat. Három évvel ezelőtt a város logisztikai parkjában lévő gyára mellé egy élelmiszerüzemet épített, ide helyezte át 2007-ben, a Bulgáriában felszámolt Kaliakra margarin gyártását is.

Az Unilever a második negyedévben az egy évvel korábbinál 17 százalékkal kisebb nettó nyereséget ért el, a mostani 758 millió euró a tavalyi második negyed 909 milliójával áll szemben. Az árbevétel ennek ellenére 1 százalékos emelkedéssel 10,46 milliárd eurót tett ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK