Roncsprémium háztartási gépekre

Az autók vásárlási támogatásához hasonló program indul az USA-ban a háztartási gépek cseréjének élénkítésére.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 06:45

A kormány gazdaságélénkítő csomagjából 300 millió dollárt szánnak erre a célra és az állam beleszól abba is, hogy milyen háztartási gépeket vehetnek a segítségre számító vásárlók. Mivel a cél az energiatakarékos berendezések értékesítésének segítése, csak az ezt igazoló csillaggal megjelölt gépek jöhetnek szóba, hogy konkrétan mely cég milyen típusai, azt a kereskedőkkel és a gyártókkal egyeztetve a szövetségi államok jelölik ki.

A helyi hatóságok azt is megszabják, hogy az egyes termékek a darabonként adható 50-200 dolláros kereten belül mekkora támogatást kaphatnak. A program viszonylag alacsony keretösszege miatt - az autók roncsprémiumára hárommilliárd dollárt költött az állam - a gyártók és a kereskedők nem növelik készleteiket.

Emellett az is visszafogja őket, hogy csak a következő hónapokban derül ki, mely termékeik kerülnek be a támogatottak körébe. Civil szervezetek azt kifogásolják, hogy az energiahatékonysági csillag túl könnyen megszerezhető, így nem jelent garanciát az ezt viselő termék minőségére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

broom1, 2009.08.29 10:08

Kiszámoltam egy-két éve, hogy az öreg szovjet hűtőm többletfogyasztása (az akkori energiaárakon) egy normál árú A-kategóriás újhoz képest ugyan számottevő, de amíg működik, NEM ÉRI MEG lecserélni újra. (Azt ebbe bele sem számoltam, hogy az új készüléket le kellett gyártani, szállítani, ami mind-mind energiafelhasználással jár - ezt a gyártók is elfelejtik megemlíteni.) Ha viszont elromlik annyira, hogy nem gazdaságos a javítása, akkor már csak energiatakarékos új készülék jöhet szóba.
Más kérdés persze, ha a kereslet élénkítése is fontos szempont. Bár erre itthon most biztosan nincs állami pénz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

PÖRGŐ, 2009.08.28 13:36

Ez nálunk is komoly energia megtakarítást eredményezhetne. Érdemes lenne elgondolkodni és gyorsan cselekedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html