Rontott az idei makroelőrejelzésein a WIFO

Rontott az idei évre szóló makrogazdasági előrejelzésén a WIFO osztrák kutatóintézet, a jövő évit viszont felfelé módosította pénteken közzétett jelentésében.
MTI-Eco, 2010. július 2. péntek, 14:30
Fotó:

Az intézet 2010-re 1,2 százalékos ausztriai GDP-növekedést jelez előre, 2011-re 1,6 százalékosat.

A 2010-es adatot a márciusi, illetve a tavaly decemberi előrejelzéshez képest némileg lefelé módosította a WIFO a beruházások vártnál rosszabb alakulása miatt. 2011-ben szintén visszafogott, de a korábban vártnál nagyobb lehet a növekedés.

A gazdaság élénkülését az export feléledése hozza magával. A nemzetközi környezet javulása azonban leginkább közvetve, ezért késve érezteti hatását.

Az ausztriai munkanélküliség idén 4,9, jövőre 5 százalék lehet az európai uniós számítás szerint, az osztrák számítási módszer szerint 7,2 illetve 7,3 százalék. A 2010-es osztrák költségvetési hiány a GDP 4,6 százaléka lesz a WIFO szerint, jövőre 3,8 százalék körül várható, a kilátásba helyezett adóemeléseknek és kiadáscsökkentésnek köszönhetően.

A jelentés szerint Közép- és Kelet-Európában nem alakul egységesen a gazdasági helyzet. Azokban az országokban, ahol magas a háztartások eladósodottsága - így Magyarországon, Romániában és a Baltikumban -, valamint a Balkánon legkorábban 2011-ben érhet véget a stagnálás.

Az euróövezetben egyelőre visszafogott fellendülésre lehet számítani a WIFO szerint, 2010-re 0,9 százalékos, 2011-re 1,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK