Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője azt állítja, hogy a Paks 2-ről szóló szerződés ellentétes a magyar joggal, mert a magyar fél belement abba, hogy a szerződés irányadó joga a svájci legyen.

Ez Jávor szerint ellentétes a nemzeti vagyonról szóló törvénnyel, amely a nemzeti vagyonnal kapcsolatos szerződések esetében kizárólag a magyar jogot fogadja el irányadó jogként, így a svájci jog alkalmazását ki kell zárni a hatályos törvények alapján.

Az ügyészség kötelessége és lehetősége, hogy a közérdek és a nemzeti vagyon védelmében fellépjen, ezért a Legfőbb Ügyészséghez fordulok, hogy indítsanak eljárást a szerződés vonatkozó részeinek semmissé nyilvánítása érdekében - jelentette be Jávor Benedek csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Emellett a szerződés azt is tartalmazza - és utal a korábbi magyar-orosz államközi szerződésre -, hogy a paksi blokk élettartam végén történő leszerelését gyakorlatilag odaítéli a Roszatomnak. Ez a projekt 20 év múlva esedékes. Jávor Benedek nem lát semmi indokot arra, hogy ne kellene a magyar és az uniós jognak megfelelő közbeszerzési eljárást lefolytatni, ezért emiatt az Európai Bizottsághoz is fordul. A testülettől azt kéri a politikus, vizsgálják meg, hogy ez a rendelkezése a megvalósítási szerződésnek és az állközi megállapodásnak nem sérti-e az unió belső piaci előírásait, az EU közbeszerzési rendelkezéseit, vizsgálták-e egyáltalán a szerződésnek illetve az orosz-magyar megállapodásnak ezt a részét, ha nem, akkor pedig mi a véleményük arról, hogy a magyar kormány gyakorlatilag arra biztatja az orosz felet, hogy 20 év múlva a leszerelési munkálatokat a Roszatom megkaphatja anélkül, hogy erre a megfelelő közbeszerzési eljárást lefolytatnák.

Mint emlékezetes, Jávor februárban nyert pert a magyar állammal és a Roszatommal szemben, a bíróság jogerős döntése alapján az érintett feleknek nyilvánosságra kellett hozniuk a szerződés 90 százalékát. A képviselő a szerződés alapos átvizsgálása után két olyan elemet talált, ami nem felel meg a magyar törvényeknek: a fent említett irányadó svájci jog mellett a szerződés nyelve angol, miközben a polgári jog szerint az csak magyar lehet.