Rossz hír Kínának

Közel három év után először csökkent a kínai ipari cégek nyeresége éves összevetésben, ami részben azt jelzi, hogy mérséklődik az ázsiai ország termékei iránti kereslet, és hogy a Washington és Peking közötti kereskedelmi konfliktusnak érezhető a hatása - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 27. csütörtök, 09:42
Fotó: AFP

A kínai központi statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy az ipari cégek összesített nyeresége novemberben 1,8 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, és 594,8 milliárd jüant (86,33 milliárd dollár, 1 jüan=40,79 forint) tett ki.

Ezzel 2015 decembere óta először jegyeztek fel csökkenést. Az októbert megelőző hat hónapban fokozatosan lassult a kínai ipari cégek éves szintű nyereségének a növekedése.

Az év első 11 hónapjában 11,8 százalékkal emelkedett a profit éves összevetésben, míg a tíz havi növekedés nagyobb mértékű, 13,6 százalék volt.

A felmérés azokra a vállalatokra terjed ki, amelyek fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant.

A kínai ipari cégek tavalyi profitja 2011 óta a legnagyobb mértékben, 21 százalékkal emelkedett, részben a költségcsökkentési intézkedések hatására, valamint az építőipar élénkülése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK