Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkjának a sorsára juthat a magyarországi Paks II. atomerőmű - véli a pozsonyi Új Szó annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint a szakemberek kezdenek belenyugodni abba, hogy a 2023-ra, majd 2026-2027-re tervezett befejezés helyett csak 2032-ben állhatnak üzembe az új reaktorok.

Szlovákiának van tapasztalata a "soha véget nem érő" erőműépítéssel. A mohi atomerőmű 3. és 4. blokkját eredetileg 1987-ben kezdték el építeni, a rendszerváltást követően azonban leálltak az építkezéssel. Az olasz Enel 2006-ban jutott hozzá a Szlovák Villamos Művek 66 százalékos részvénycsomagjához, és 2008-ban látott hozzá a 3. és 4. blokk befejezéséhez.

A két blokkot 2013- ig szerették volna üzembe helyezni, azonban az átadás időpontját az elmúlt években többször is későbbre halasztották. Peter Pellegrini kormányfő legutóbbi nyilatkozata szerint a harmadik blokk átadására 2019 második negyedévében kerülhet sor, a negyedik blokk átadását 2020 második negyedévére tervezik.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan nőttek a költségek is: míg 2008-ban azzal számoltak, hogy 2,8 milliárd euróból megépülhetnek az új blokkok, az aktuális költségvetés 5,4 milliárd euróval számol (valamivel több, mint a paksi bővítésre adott orosz hitel fele, de a reaktorok áramtermelési kapacitása közti különbség is kétszeres).