Rossz hír a Boeingnek - Trump leállíttatná az Air Force One megrendeléseit

A megválasztott amerikai elnök, Donald Trump felszólította a kormányzatot, hogy állítsa le az új elnöki külön-repülőgépekre szóló megrendelést, mert kedvezőbb árat akar a gyártó Boeing cégtől.
MTI, 2016. december 6. kedd, 20:02
Fotó: Reuters

A Boeing teljesen új 747-es gépeket gyártana a leendő elnökök számára, ám az ár túlságosan is elszaladt, több mint négymilliárd dollár lenne. Tessék törölni a megrendelést!

- írta Twitter-bejegyzésében a megválasztott elnök, majd nem sokkal később személyesen is megerősítette döntését a Trump-toronyban várakozó újságíróknak.

Trump szerint az ár "egészen nevetséges", bár hozzátette:

Azt akarjuk, hogy a Boeing sok pénzt keressen, de ne így.

A sokak által mitikusnak is minősített Air Force One a mindenkori elnökök különgépe, kettő áll rendelkezésre belőle, s olyan speciális a felszerelése, hogy az amerikai elnök teljes mértékben gyakorolhatja elnöki hatásköreit, akár még nukleáris csapást is elrendelhet a fedélzetről. A jelenlegi elnöki különgépet még Ronald Reagan rendelte meg és az 1990-es évek óta van használatban. A Boeing ezeket cserélné le, miután a Pentagonnal januárban megállapodott az új gépekről szóló megrendelésben. Trump viszont teljesen újratárgyalná a szerződés feltételeit, és jóval alacsonyabb árban kívánna megállapodni.

Trumpnak - az anyagi helyzetéről májusban nyilvánosságra hozott adatok szerint - ötvenezer-százezer dollár értékben Boeing-részvénye is volt, ezeket 2013-ban vásárolta. Szóvivője, Jason Miller azonban kedden bejelentette: Trump az összes Boeing-részvényét még júniusban eladta.
Miller azt is közölte, hogy a Boeing-megrendelésre Trump a januárban esedékes elnöki beiktatása után visszatér.

Képünk illusztráció

HOZZÁSZÓLÁSOK