Rosszul teljesített az energetikai óriás

Nagymértékben visszaesett a Cseh Energetikai Művek (CEZ) nyeresége az idei év első kilenc hónapjában - közölte a társaság Prágában.
MTI, 2011. november 9. szerda, 12:26
Fotó: Napi.hu

A CEZ nyeresége szeptember végéig 26,4 milliárd koronát tett ki, ami éves szinten 34,2 százalékos csökkenést jelent. 2010 hasonló időszakában a cseh energetikai óriás nyeresége majdnem 40 milliárd koronára rúgott. A CEZ menedzsmentje mindezek ellenére továbbra is azzal számol, hogy az idei adózott nyeresége 40,6 milliárd korona körül alakul.

A részvénytársaság számára az idei harmadik negyedév volt a legrosszabb, amikor a nyereség éves szinten 79 százalékkal volt alacsonyabb, s 11,4 milliárd koronát tett ki.

A CEZ idei pénzügyi mutatóit többek közt kedvezőtlenül befolyásolták a Fantanele nevű romániai szélerőmű parkkal kapcsolatos leírások és a korona felértékelődése az euróval szemben.

A cseh energetikai konszern egy tucatnyi közép- és délkelet-európai országban aktív, s több mint kilenc millió ügyfele van, aki áramot és gázt vesz a CEZ-től. A CEZ villamos erőműveinek beépített teljesítménye együttesen 14 300 megawatt. A csoportnak több mint 33 ezer alkalmazottja van.

A CEZ-nek 7,35 százalékos tulajdonrésze van a Molban.

HOZZÁSZÓLÁSOK