A Ryanair munkabeszüntetése miatt járatai 70 százalékát törli. A cég szerint 350 írországi pilótájuknak csak 27 százaléka támogatta a munkabeszüntetést. Ezek a pilóták 20 százalékos béremelést kaptak az idén és havonta bruttó 16 252 eurót (közel 5,3 millió forint) keresnek - olvasható a társaság oldalán.

A brit pilóták fizetése bruttó 18 267 euró (5,9 millió forint), a németeké 16 668 euró (5,4 millió forint), a spanyoloké 15 383 euró (5 millió forint), a belgáké pedig 17 491 euró (5,7 millió forint).

Az Index.hu szerint ezek az összegek bár soknak tűnnek, a nyugat-európai országok bérszínvonalával összevetve már nem tűnnek a földtől elrugaszkodottnak. Ha a Ryanair-pilóták fizetését nettósítjuk, akkor több mint 46 millió forint jön ki egy évre. Az Egyesült Királyságban az átlagbér évi nettó 21 ezer font, vagyis 7,5 millió forint körül mozog. A pilóták az átlagbér mintegy hatszorosát keresik.

Ez az iparágon belül is jónak számít, a British Airways pilótáinak átlagos nettó alapbére ennél kevesebb, az átlagos szintű plusz juttatásokkal együtt is csak 30 millió forint körül van - írja a portál.

A cég közlése szerint a pilótáknak a fizetésünkön kívül évi hatezer eurós keretük van, amelyből többek között egyenruhát, orvosságot, rágcsálnivalót vehetnek.

A cég szerint a pilótáik ötödével többet keresnek, mint egyes konkurenseknél, az elsőtisztek pedig három év után pilótákká léphetnek elő náluk.

A pilóták 5 munkanap, 4 szünnap munkarendben dolgoznak és nem repülhetnek többet évi 900 óránál.

Az ír diszkont cég története legnagyobb sztrájkját éli át most. A személyzet a munkakörülményekre panaszkodik. Állításuk szerint az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, betegszabadságra pedig csak akkor mehetnek, ha személyesen jelennek meg az orvosi igazolással. Emiatt a személyzet 34 pontból álló, a munkakörülményeiket javító követelést fogalmazott meg.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.