A menyétfélék mind könnyen elkapják és át is adják a vírust, de a kutatók nem tudják, hogy miért a nyércek a legfogékonyabbak a betegségre. Valószínűleg közrejátszik az, hogy a szőrmefarmokon, ahol ketrecekben, összezsúfolva élnek az állatok, könnyebben és gyorsabban terjed a vírus - számolt be a New York Times nyomán a 444.hu.

Dániában a kormány az ország összes, 17 millió nyércének legyilkolását rendelte el, miután a farmokon elszabadult a fertőzés, és több ember is megfertőződött az állatok testében mutálódott vírussal.

A tudósok attól tartanak, hogy ha nem állítják meg a járványt a nyércek között, akkor a vadon élő populációkban is elterjedhet, és a mutálódott vírussal később is visszafertőzhetik az embereket.

A Zoetis nevű, állatoknak vakcinákat fejlesztő cég már tavaly februárban elkezdett dolgozni az állatok számára alkalmas koronavírus-vakcinán. Egy másik, kisebb amerikai cég a Medgene is tesztelni kezdett, először egereken, majd a nyércekre tértek át. A cég vakcinája tavaszra lehet gyártásra kész, attól függ, mikor kapják meg az ehhez szükséges engedélyt.